Formowanie bukszpanu. Jak i kiedy przycinać bukszpan?

Bukszpan to pięknie wyglądający krzew liściasty, odporny na niekorzystne i zmienne warunki atmosferyczne, który świetnie sprawdza się w różnych kompozycjach ogrodowych. Może być wykorzystywany m.in. jako żywopłot, obrys rabat lub materiał na ciekawe rzeźby roślinne. Do jego zalet zaliczamy małe wymagania glebowe, a także niskie zapotrzebowanie na wodę. Jednym z najważniejszych elementów jego pielęgnacji jest jednak regularne przycinanie. Jak należy to robić? I kiedy? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

O czym warto pamiętać?

Przycinanie bukszpanu jest ważne, ponieważ umożliwia uzyskanie ciekawego efektu wizualnego, który wzbogaca nasz ogród, a przy tym sprawia, że roślina staje się gęsta i pięknie się prezentuje. Proces ten powinien być przeprowadzany dwa razy w roku (wiosną i późnym latem) przy wykorzystaniu specjalistycznych, ostrych nożyc.

Należy także pamiętać, że:

  • gdy roślina została zasadzona wiosną pierwsze cięcie należy wykonać od razu po jej ukorzenieniu się,
  • jeśli bukszpan został posadzony jesienią, cięcie powinno być przeprowadzone dopiero wiosną,
  • długość cięcia uzależniona jest od tego, czy bukszpany rosną pojedynczo, czy w żywopłocie,
  • cięcie powinno być wykonane bez szarpania, pewnie i szybko,
  • proces cięcia dobrze jest wykonywać w pochmurny, ale ciepły dzień. 

Jak prawidłowo przycinać bukszpan?

W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, cięcie będzie przebiegało nieco inaczej. Jeśli naszym celem jest stworzenie obwódki, powinniśmy dokonywać modyfikacji dwa razy w roku, przy czym wiosną w grę wchodzi skrócenie pędów o co najmniej połowę. 

Z kolei przycinanie bukszpanu na żywopłot polega na przycięciu pędów wiosną na wysokość około dwudziestu pięciu centymetrów od ziemi, a latem, w czerwcu na wysokość około pięćdziesięciu centymetrów od ziemi. Ważne jest też usunięcie gałązek bocznych, które niszczą zamierzoną formę. 

Jeśli chcemy uformować bukszpan w kulę to proces ten wymaga czasu. Pierwsze kroki należy podjąć w listopadzie lub w marcu po posadzeniu rośliny, ale już po jej ukorzenieniu się. Na początek należy skrócić gałązki do około dwudziestu pięciu centymetrów, rozpoczynając formowanie kuli. W następnych latach należy systematycznie przycinać bukszpan np. w maju, czerwcu, a także w sierpniu, wrześniu, stopniowo formując idealny kształt. 

Oczywiście cięcie bukszpanu może mieć także charakter sanitarny, czyli ochronny, wymagany w przypadku uszkodzenia rośliny lub jej choroby. Tego rodzaju zabiegi mogą być przeprowadzane przez cały okres wegetacji, jednak należy pamiętać o konieczność obcinania uszkodzonych pędów tuż nad zdrowym drewnem.

Fotorelacja z wybranych realizacji

Zobacz